Üyeler neden paket satın almalı?
Topluluk destekli tarımın amacı gıda üretimi ve tüketimi arasında yani çiftlik ve destekçisi olan topluluk arasında doğrudan ve karşılıklı bağlılığa dayalı bir ortaklık kurmaktır. Destekçiler daha ekimden önce hasattan pay satın alarak çiftliğin yıllık işletme giderlerine yardımcı olurlar. Karşılığında tercih ettiği, iyi ürünü doğru ve denetimli geliştirme ve aracısız satın alma hakkına sahip olur.
Bu sayede tüketici tarımsal üretimin tüm safhalarında, istediği nitelikli ürünün elde edilmesi için sorumluluk alır. Böylece küçük çiftçinin üretim sürecini tamamlayacak sermayeyi de yaratmış olur.
Temiz Hasat’ın bilinçli tüketici üyeleri kurdukları bu doğru ve adil yapıyı desteklemek için bu paketi alırlar.
Neden organik/ekolojikvs gibi sertifikalar aramıyoruz?
Topluluk Destekli Tarım’la aynı temele, yani katılımcılığa dayalı bir diğer sistem de Katılımcı Onay Sistemleri (KOS) (Katılımcı Garanti Sistemleri, Katılımcı Sertifikasyon Sistemleri) olarak anılır. KOS, yerel olarak odaklanmış bir kalite garanti sistemidir. KOS’da üreticiler, tarafların aktif katılımına dayanan bir yöntemle sertifikalandırılırlar. Bu sistem, güven, sosyal ağlar ve bilgi / deneyim takası esasına dayanır. KOS üçüncü taraf sertifikasyonuna alternatif olarak, özellikle yerel pazarlar ve kısa temin zincirleri için çok uygundur. Bu sistemler üreticiler, tüketiciler ve diğer tarafların sürece doğrudan katılımını sağlar. Bu süreç aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
– Ürünlerin standartlarının tanımlanması ve seçimi
– Değerlendirme süreçlerinin ve yöntemlerinin geliştirilip uygulanması
– Çiftçilerin ekolojik sertifikası olmasa da, ekolojik standartlara uygun üretim yapan üreticiler olarak tanımlanabilmesi için verilerin gözden geçirilmesi ve karar süreçleri
Temiz Hasat olarak biz de yerelle güvenilir sosyal ağlar kurmak amacındayız.
Ticari 3. parti sertifikasyonlarına gerek duymadan, ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve birçok meslek gruplarından gönüllülerle, üniversite laboratuvarlarını kullanarak, toprağı, ürünü, üretimi ve üreticiyi dostluk ve dayanışma ile denetleyen sosyal ağlar oluşturuyoruz.
Tercih ettiğimiz ürünün verimli, sağlıklı ve insanca üretilmesini sağlar ve denetleriz. Raflardaki ürünlerin nasıl üretildiğine müdahale edemiyoruz. Bu sebepten “sertifikasyon” denilen bir kalite kontrol sürecinin belgesine güvenmeye mecbur kalıyoruz. Ancak, sertifikasyonların doğru denetleme yapmadığı pek çok örnekle karşılaşıyoruz. Kooperatifçilik sisteminde üyeler yetkinlikleri doğrultusunda denetlemeyi gönüllü olarak yapar; böylece bizler için en sağlıklı ve gerekli ürünlerin, çocuk işçi çalıştırılmayan, zehir kullanılmayan, küçük üreticinin desteklendiği, doğayı ve insanı koruyan adil ve eşitlikçi bir şekilde üretilip, tüketilmesini yönlendiririz.